середа, 5 вересня 2012 р.

Анжі перемогла «АЗ» , але російський футбол програв…



За відпочинком і святкуваннями Дня незалежності України ми якось випустили одну з дражливих тем, які ми регулярно піднімаємо на сторінках клубного блогу. Це тема футбольних фанів. І ось прикра інформація з преси та інтернету знову повернула нас до цього неприємного явища – жорстоких битв  фанів та їх нацистської поведінки. Фабула подій була така . Як пише сайт  ntv.ru , після матчу Ліги Європи між махачкалінський "Анжі" і нідерландським "АЗ", який відбувся 23 серпня в Москві, відбулися зіткнення між групою підтримки дагестанської команди і столичними фанатами. Про потерпілих відомостей немає, проте очевидці стверджують, що в метро були помітні сліди крові.
Повідомлення з місця подій передав кореспондент радіостанції "Ехо Москви". За його словами, бійки відбувалися на станціях "Чисті ставки" і "Луб'янка". З боку столичних фанатів в них взяли участь близько сотні осіб, про чисельність підтримували дагестанському команду даних немає.
Надходять відомості і про те, що зіткнення між фанатами продовжилися в інших частинах міста: за неофіційними даними, одна бійка відбулася на трасі М7 (Горьковское шосе), інша - в Зеленограді.
Неспокійно пройшов і сам матч. Спроби поліції запобігти протистояння на самому стадіоні також виявилися безуспішними. Окремі групи вболівальників фактично підтримували голландський клуб, на протязі всього матчу ображаючи фанатів з Дагестану і саму команду. Расистські вигуки (в тому числі на адресу африканців-членів команди "Анжі") тривали майже годину. У другому таймі хулігани спробували зірвати гру, закидавши поле петардами. Арбітр з Греції зупинив матч, але через деякий час поєдинок був продовжений.
Проведення ігор в столиці Дагестану заборонено рішенням УЄФА від 30 червня цього року у зв'язку з неможливістю забезпечити в місті безпеку іноземних вболівальників. З цієї причини матч кавказької команди в єврокубку був перенесений до Москви, чим скористалися агресивно налаштовані вболівальники.
Нехай андреналінозалежні підлітки собі випускають пару у цей середньовічний спосіб, бо не вистачає інтелекту мужніти цивілізованими  методами. Але наступна інфо вже виходить на рівень грубого порушення прав людини.
Напередодні відбулася масштабна бійка вболівальників і в Пітері. У середу в Петербурзі більше 50 чоловік напали на відвідувачів "Макдональдса". Масову бійку могли влаштувати фанати "Зеніту" і "Анжі". Такої версії дотримуються в Слідчому комітеті.
Як повідомляє "Фонтанка" з посиланням на очевидців, близько 21.30, з дворів на перетині Московського проспекту і Алтайській вулиці вискочила група молодих людей, у спортивному одязі, і з капюшонами, натягнутими на обличчя. Вони без пояснення причин накинулися на відвідувачів відкритого кафе "Макдональдса" і почали їх бити. Хтось кинув димову шашку. Була пошкоджена скляна вітрина. В результаті постраждали двоє жителів Дагестану.
Один з потерпілих знаходиться в реанімації, його стан оцінюють як стабільно важкий. Другий потерпілий був переведений в нейрохірургічне відділення - його життю нічого не загрожує. Вже затримано 6 осіб. Усі вони жителі Петербурга.
Журналіст Ях'я Керов з Махачкали з друзями з "Дикої дивізії" - фанатської організації дагестанського футбольного клубу - постраждав при нападі пітерських фанатів у McDonalds.
Ях'я приїхав до Петербурга на кілька днів, щоб помилуватися пам'ятками Північної столиці і заодно поєднати роботу з відпусткою - заскочити з Пітера до Москви на матч "Анжи" з АЗ "Алкмар" разом з фанатами "Дикої дивізії".
Ях'я з уболівальниками чекали відправлення автобуса біля кафе, їх було всього чоловік 15.
- Раптом я почув, як хтось із наших крикнув: "розбігаються!", - Продовжує журналіст. - Озирнувся й побачив недалеко від нас, в арці одного з будинків, збирається величезний натовп молодих людей - коротко стрижені, одягнені непримітно. Молоді - від 16 років до 23. І раптом вони рвонули в нашу сторону.
Фанати "Анжі" кинулися в різні боки, Керов не зміг відразу зорієнтуватися.
- Я побіг, почув кроки позаду і крик: «Віддай рюкзак", - продовжує журналіст. - Хтось наздогнав мене, відібрав рюкзак, я кинувся навздогін, щоб повернути. Ми впали і стали боротися. Тут підбігли ще кілька людей і почали бити мене до тих пір, поки не втратив свідомість. Отямився Ях'я вже в лікарні з травмою голови та численними синцями.
Тим часом відповідальність за бійку в Петербурзі взяли на себе представники "ультрас" "Зеніта" з фанатського угруповання "Змії" (Snake city firm). Цю "фірму" можна сміливо назвати однією з найбільш юних в країні. Середній вік її учасників - 17-19 років. Найчастіше їх можна побачити на виїзних матчах в Москві.
У міському управлінні МВС відрапортували, що «вдалося запобігти заворушення в метро і в центрі міста, проте зафіксовано кілька локальних бійок». Про постраждалих не повідомили, звісно.
Відзначимо, що протистояння між клубами з Москви і Санкт-Петербурга і командами з Кавказу триває вже не перший рік. Команди з Махачкали, Грозного і Нальчика скаржаться, що на столичних стадіонах їх постійно ображають. Однак і на Північному Кавказі ситуація далека від ідеалу.
У Кабардино-Балкарії, наприклад, гостей з Москви кілька разів прямо на стадіоні закидали камінням. У Дагестані дійшло до того, що після вакханалії, яку влаштували фанати «Анжи» два роки тому, уболівальників «Спартака» довелося евакуювати ОМОНу, що, правда, не вберегло їх від обстрілу вже на шосе неподалік від Махачкали.
І хоча влада Москви і Росії в цілому не визнають наявність національної складової – міжетнічного конфлікту у діях фанів, коменти на неформальних сайтах самих фанів розповідають протилежне, причому з обох боків.
І ще одна нотка в підтримку російського футболу, яка прозвучала з вуст російського журналіста Олександра Чистякова  (http://www.soccer.ru/articles/310322.shtml): «А якщо панове футбольні функціонери все ж  дотримуватимуться своєї недалекоглядної позиції, то нехай будуть, принаймні, послідовними: якщо не можна грати в Дагестані, який нічим ще не завинив, то чому можна в Стамбулі, де закидають автобуси з вболівальниками каменями і пляшками із запальною сумішшю ? І так - обстановка в Туреччині в цілому теж не дуже спокійна. От там дійсно була б  загроза людським життям - явна й збережена на відео, але "Фенербахче" і "Галатасарай" продовжать грати вдома, як ні в чому не бувало. То про яку принциповість тоді можна вести мову, якщо одні й ті ж стандарти працюють по-різному? "Анжі" вийшов в Лігу Європи, буде три домашні матчі з цікавими європейськими суперниками, не хотілося б, щоб це свято пройшло повз Махачкали, а команда залишилася без підтримки. Футбол - він же без кордонів
А завершити статтю хочеться  словами чудового футболіста Самюеля Ето'О, капітана «Анжи»: «Футбол гарний і чистий. Знайте, що ви, вболівальники, є частиною тієї ж родини, до якої належимо й ми, футболісти, а також і ви, журналісти. Ми потребуємо вас, і нам важливо, щоб футбол залишався чистим явищем, а матчі проходили у здорової обстановці. Невелика бійка може призвести до чиєїсь загибелі» http://www.ntv.ru/novosti/325638/#ixzz25aEzaKl5).  Людина каже справу! Але комусь вигідна ця ситуація, вони і далі провокуватимуть хлопців з «ультрас» на постійний шовіністичний фон навколо футболу у Росії, на жаль…


С.Хараху

Немає коментарів:

Дописати коментар